Verstopping van uw sonde

Wanneer uw sonde verstopt raakt, kunt u de sonde door spuiten met lauw water.

Instructies voor het doorspoelen van uw sonde:

Zuig het water (ongeveer 20-50 ml) op met de spuit. Koppel de spuit aan de sonde en spuit het water door de sonde heen, zodat er geen scheuren ontstaan. Herhaal dit. Gebruik een spuit van minimaal 20 ml. Als de plek van de verstopping zichtbaar is kunt u ook de sonde zachtjes tussen wijsvinger en duim rollen. Begin bij de plaats van verstopping en beweeg met de lengte van de sonde mee.

Indien na toepassing van beide methodes de verstopping nog niet is opgelost, trek dan het spuitje voorzichtig terug en spuit de sonde opnieuw door. Helpt dit ook niet? Raadpleeg dan uw verpleegkundige of arts.

Gebruik geen koolzuurhoudende dranken of vruchtensappen om de sonde mee door te spuiten. De voeding in de sonde gaat hierdoor schiften waardoor de verstopping alleen maar groter wordt.

Klik hier, voor een instructiefilmpje over het doorspuiten van de sonde.

Veelgestelde vragen

 • Hoe kan ik zien of er complicaties zijn opgetreden bij mijn PEG?

  Controleer elke dag de plek rondom uw sonde op de volgende signalen:

  1. Roodheid;
  2. Zwellingen;
  3. Ingroei van de huid;
  4. Lekken van de stoma/sonde.

  Raadpleeg bij aanwezigheid van de signalen of bij twijfel uw zorgverlener.

 • Wat moet ik doen als de sonde loslaat of eruit valt?

  Soms kan het zijn dat de sonde eruit valt of loslaat door bijvoorbeeld hoesten of omdat u ergens achter bent blijven hangen. Wanneer dit gebeurt is het belangrijk dat u de sondevoeding direct stopzet. Het is belangrijk dat u de sonde zo snel mogelijk laat vervangen.

 • Wat moet ik doen als de sonde verstopt is?

  Wanneer u een verstopte sonde heeft is het belangrijk de verstopping te verwijderen. Indien u geleerd heeft dit zelf te doen, kunt u dit doen. Wanneer u de verstopping niet zelf kunt verwijderen is het advies om contact op te nemen met uw zorgverlener.

 • Is het normaal dat mijn sonde van kleur is veranderd?

  Wanneer u uw sonde goed verzorgt, zal deze niet zo snel verkleuren. Het is echter mogelijk dat de sonde bij langdurig gebruik onder invloed van medicatie en voeding toch verkleurt. Wanneer u zich zorgen maakt is het advies uw zorgverlener te raadplegen.