Misselijkheid en overgeven

Mogelijk kunnen deze klachten een andere oorzaak hebben dan de sondevoeding. In geval van twijfel raden wij u aan om uw zorgprofessional te raadplegen.

Misselijk van sondevoeding

Wanneer u misselijk bent of moet overgeven raden wij aan om de sondevoeding op kamertemperatuur te gebruiken en naar uw houding te kijken. Hierbij heeft een rechtop of een half-zittende houding de voorkeur. Daarnaast kunt u met uw arts of verpleegkundige overleggen over het volgende:

 • Het kan zijn dat u teveel sondevoeding in één keer binnen krijgt. Het verlagen van het volume per portie kan mogelijk verlichting bieden. Als dit niet helpt kunt u uw arts of diëtist vragen over te gaan op continu voeden;
 • Mogelijk wordt u misselijk doordat de sonde niet goed zit. Hierbij kan het helpen de positie van de sonde te laten verplaatsen;
 • Mogelijk bent u misselijk doordat er een te hoge toedieningssnelheid is ingesteld. Door de toedieningssnelheid te verlagen zal de misselijkheid mogelijk kunnen zakken.

Veelgestelde vragen

 • Hoe kan ik zien of er complicaties zijn opgetreden bij mijn PEG?

  Controleer elke dag de plek rondom uw sonde op de volgende signalen:

  1. Roodheid;
  2. Zwellingen;
  3. Ingroei van de huid;
  4. Lekken van de stoma/sonde.

  Raadpleeg bij aanwezigheid van de signalen of bij twijfel uw zorgverlener.

 • Wat moet ik doen als de sonde loslaat of eruit valt?

  Soms kan het zijn dat de sonde eruit valt of loslaat door bijvoorbeeld hoesten of omdat u ergens achter bent blijven hangen. Wanneer dit gebeurt is het belangrijk dat u de sondevoeding direct stopzet. Het is belangrijk dat u de sonde zo snel mogelijk laat vervangen.

 • Wat moet ik doen als de sonde verstopt is?

  Wanneer u een verstopte sonde heeft is het belangrijk de verstopping te verwijderen. Indien u geleerd heeft dit zelf te doen, kunt u dit doen. Wanneer u de verstopping niet zelf kunt verwijderen is het advies om contact op te nemen met uw zorgverlener.

 • Is het normaal dat mijn sonde van kleur is veranderd?

  Wanneer u uw sonde goed verzorgt, zal deze niet zo snel verkleuren. Het is echter mogelijk dat de sonde bij langdurig gebruik onder invloed van medicatie en voeding toch verkleurt. Wanneer u zich zorgen maakt is het advies uw zorgverlener te raadplegen.