Dagje weg

Een dagje weg met sondevoeding is geen probleem, er bestaan handige rugzakken waarin u alles kunt meenemen.

Dagje weg met sondevoeding

Als u een dagje weggaat, neem dan voldoende voeding en reservematerialen mee, zoals een extra spuit, sonde pompset en/of toedieningssysteem. Voor een voedingspomp heeft uw leverancier mogelijk een handige rugzak waar u al uw spullen in mee kunt nemen.

Gaat u een museum, theater, sportwedstrijd of concert bezoeken? Vraag dan van tevoren of uw rugzak met inhoud mee naar binnen mag. Vaak kan er iets voor u geregeld worden in de vorm van bijvoorbeeld een extra tassencontrole. Soms kan er niets geregeld worden, maar door u van tevoren te informeren voorkomt u teleurstellingen bij de ingang.

Veelgestelde vragen

 • Hoe kan ik ten alle tijden voorbereid zijn wanneer ik de deur uit ga?

  Wees altijd voorbereid met de volgende tips:

  1. Laad de pomp altijd op. De batterij gaat een volle dag mee;
  2. Neem altijd een reserve pompset en sondes mee wanneer u uit huis gaat;
  3. Kijk wat voor u de makkelijkste manier is om de sondevoeding mee te nemen. Dit kan bijvoorbeeld in een rugzak;
  4. Maak uw sonde altijd goed vast zodat hij er niet per ongeluk uitgetrokken kan worden.

 • Hoe actief kan ik zijn met sondevoeding?

  Wanneer uw conditie het toelaat, is het goed om aan lichamelijk activiteiten te doen. Zorg ervoor dat de sonde en uw huid eromheen goed beschermd zijn tegen bewegingen of vuil.

 • Kan ik zwemmen of in bad met een PEG, PEG-J of jejunostomie?

  De eerste 2-3 weken na het plaatsen van een PEG, PEG-J of jejunostomie kunt u niet zwemmen of in bad. Wanneer de eventuele hechtingen zijn geheeld kunt u in het (zwem)bad mits de sonde goed beschermd is en de wond gezond en geheeld is. U moet verontreinigd water altijd vermijden. Wanneer u twijfelt, overleg dit even met uw arts of diëtist.

 • Kan ik op vakantie wanneer ik sondevoeding gebruik?

  Met sondevoeding is het zeker mogelijk om op vakantie te gaan. Er zijn een aantal factoren waar u rekening mee moet houden wanneer u vertrekt naar het buitenland. Voor meer informatie over op reis gaan met sondevoeding verwijzen wij u naar de pagina over vakantie.