Soorten sondes en toebehoren

Nutrison sondevoeding

Nutricia heeft onder de naam Nutrison verschillende sondevoedingen voor volwassenen (vanaf 12 jaar). Omdat de voedingsbehoefte per gebruiker verschilt, is er een breed assortiment sondevoeding beschikbaar.
Nutrison heeft een specifieke samenstelling die goed getolereerd wordt. Gebruikt u Nutrison naar tevredenheid en ben u ermee vertrouwd?
Behoud deze zekerheid door dezelfde sondevoeding thuis,
in een verpleeghuis of verzorgingshuis zonder zorgen voort te zetten als dat nodig is.

Flocare toedieningsmaterialen

Flocare is de naam voor alle materialen die nodig zijn om Nutrison sondevoeding betrouwbaar, veilig en gebruiksvriendelijk toe te dienen. Overleg met uw arts of dietist wat voor u de meest passende vorm is om sondevoeding te gebruiken. Hierdoor kunt u sondevoeding zo goed mogelijk in uw dagelijkse leven inpassen. Op de volgende pagina’s vindt u meer informatie over de verschillende sondes, toedieningssystemen en de Flocare voedingspomp.

De sonde

Een sonde is een flexibel slangetje. Het uiteinde van het slangetje ligt in de maag of in de dunne darm.
Er zijn verschillende soorten sondes in het Flocare assortiment verkrijgbaar: de neussonde en gastrostomiesondes (PEG sonde en G-tube).

De neussonde

Een neussonde is een dun en soepel slangetje dat door de neus, via de keel en de slokdarm naar de maag of darmen wordt geschoven. Een sonde die van de neus naar de maag loopt heet een neus-maagsonde.
Als de sonde van de neus naar de darmen loopt, heet het een neus-duodenumsonde (hierbij ligt de sonde in het begin van de dunne darm) of neus-jejunumsonde (hierbij ligt de sonde in het midden van de dunne darm).
Als u langer dan 3 weken sondevoeding nodig heeft, kunt u overleggen met uw arts of dietist of een andere toedieningsvorm dan een neussonde geschikt voor u is.

 

     Neussonde          PEG sonde

De PEG sonde (Percutane Endoscopische Gastrostomie sonde)

Een PEG sonde loopt, anders dan de neussonde, direct door de buikwand naar de maag. In het geval van een PEG-J sonde gaat dit direct naar de dunne darm. De voeding wordt hierbij rechtstreeks in de maag of in de dunne darm gegeven. Het plaatsen van de PEG gebeurt met behulp van een endoscoop (een instrument waarmee een arts via een flexibele buis in het lichaam kan kijken). Het gaatje wat gemaakt wordt heet een fistel (vergelijkbaar met een gaatje voor een oorbel). Door het fistel wordt een dun slangetje – de PEG – aangelegd. Omdat de PEG onder uw kleding zit, ziet niemand dat u een sonde draagt. De PEG wordt meestal geplaatst als sondevoeding voor langere tijd ( >2-3 weken) nodig is.

De G-tube

Als de PEG sonde aan vervanging toe is of wanneer u dit zelf wilt, wordt vaak een G-tube geplaatst via het bestaande fistel. De G-tube kan zonder endoscoop geplaatst worden. Aan het uiteinde van een G-tube zit een ballonnetje. Als de G-tube is aangebracht, wordt het ballonnetje gevuld met water. Zo blijft de sonde op zijn plaats.

Veilig voeden met de Flocare Infinity voedingspomp

Om sondevoeding nauwkeurig toe te dienen, zijn goede en betrouwbare toedieningsmaterialen nodig. De Flocare Infinity is een pomp die deze nauwkeurige toediening mogelijk maakt. De Flocare Infinity pomp is eenvoudig te bedienen, veilig en gebruiksvriendelijk. De Flocare Infinity pomp is klein en handig mee te nemen in een rugzak zodat u bij de toediening van sondevoeding uw bewegingsvrijheid kunt behouden. Daarnaast is de Flocare Infinity pomp eenvoudig schoon te maken onder de kraan.

Het toedieningssysteem

Een toedieningssysteem is een flexibele slang die de voeding via de pomp naar de sonde brengt. Toedieningssystemen zijn belangrijk voor de goede werking van de pomp. Zo zit in het toedieningssysteem van de Flocare Infinity een ‘freeflow beveiliging’. Deze beveiliging zorgt ervoor dat u nooit teveel voeding in een keer kan ontvangen.

Het Flocare toedieningssysteem in combinatie met Nutrison sondevoeding draagt bij aan veilig en hygienisch voeden. De Flocare toedieningssystemen zijn gemaakt van zacht en huidvriendelijk materiaal.

Mobiel met een Flocare rugzak

Binnen het Flocare assortiment is ook een rugzak beschikbaar voor een optimale bewegingsvrijheid. Dit is een comfortabele rugzak waar de Flocare Infinity pomp samen met de Nutrison sondevoeding gemakkelijk in past. De bijbehorende standaard kunt u ook los gebruiken, bijvoorbeeld op uw nachtkastje als u ‘s nachts sondevoeding gebruikt.