Ervaringen van ouders

Het verhaal van Sanne

Advertorial Lotje en Co April 2012 – Interview Eric Huyzer

 "We twijfelden heel erg of we voor de sondevoeding moesten gaan, het klonk zo ingrijpend en eng. De dokter heeft heel geduldig met ons gepraat, en uiteindelijk besloten we om het te doen. Sanne was 7½ maand oud en woog iets minder dan 4 kg.

Sanne kwam dankzij de sondevoeding goed aan. In de eerste maand kwam er bijna een kilo bij. Na een paar maanden kwam ze voor het eerst op de groeicurve.”


De sonde lostrekken

"Toen Anna haar sonde net had, was ik erg bang dat ze er aan zou trekken zodat deze los zou raken. Een andere ouder adviseerde me om een pop te nemen en die een sonde te geven, net als Anna. We hebben Anna met de pop uitgelegd wat ze wel en niet aan mag raken en waar ze voorzichtig mee moet zijn. Dit werkte heel goed bij ons; ze is gek op haar pop, dus ze doet haar precies na. We hadden ook gehoord dat wanten een goede manier waren om kleine vingertjes weg te houden, maar uiteindelijk was dat niet nodig."

Vakanties

"Voor ons hangt het er echt vanaf hoe lang we weggaan. Weekendjes weg zijn heel gemakkelijk. We nemen een extra sonde mee voor het geval die vervangen moet worden, zijn voeding en een toedieningssysteem. Ik heb een checklist, dus ik weet precies wat ik mee moet nemen. Om de voeding op te hangen gebruik ik een hangertje of een haakje, dan hoef ik de infuuspaal niet mee te nemen. Voor lange reizen moeten we iets meer plannen, maar we zijn gek op reizen. We zijn vorig jaar zonder problemen naar Australië gevlogen. We moesten alleen onthouden waar we heen moesten als er problemen waren, maar dat is niet nodig geweest."

Emotionele band

"We proberen de eetmomenten zo leuk en prettig mogelijk te maken. Sam vindt het heerlijk als we zijn favoriete muziek draaien. We knuffelen en kussen hem ook voortdurend, misschien wel meer dan eerst. Ik ben gewoon blij met de wetenschap dat hij zwaarder en sterker wordt — je kunt aan zijn gezicht zien dat hij gelukkiger is.”

Nieuw voedsel uitproberen

"We wilden heel graag dat Sophie nieuw voedsel zou uitproberen, ook al kreeg ze sondevoeding. Ik vind het belangrijk om haar smaaksensaties te laten ervaren. Ze is nu zelfverzekerder, maar in het begin was ze een beetje bang, omdat ze eten associeerde met ziek worden. We besloten om voedsel op een andere manier aan te bieden door haar aan te moedigen eten aan te raken en te ruiken. Langzamerhand kreeg ze zin om het ook te proeven."

Let op: vraag altijd aan de arts of diëtist van uw kind of gewone voeding is toegestaan.

Zwemmen

"Iedereen doet het op zijn eigen manier, sommige ouders waar ik mee spreek gaan liever niet meer zo vaak zwemmen of in het park spelen omdat ze zich zorgen maken over de sonde. Sam is gek op zwemmen, dus ik wilde erg graag dat hij daarmee door kon gaan. Onze arts zei dat we na plaatsing van de sonde twee weken moesten wachten maar dat we daarna onze gang konden gaan, dus dat hebben we gedaan. We zwemmen twee keer per week."

Let op: voor alle buitenactiviteiten is het verstandig om de arts of diƫtist van uw kind te raadplegen.