Sondevoeding

Wat is sondevoeding

Sondevoeding is een vloeibare voeding die via een flexibel slangetje – de sonde – rechtstreeks in de maag of darm wordt toegediend. Sondevoeding bevat alle voedingsstoffen die u dagelijks nodig heeft, zoals koolhydraten, eiwitten, vetten, vitamines, mineralen, water en meestal ook vezels.
Sondevoeding is bedoeld om de normale dagelijkse voeding geheel te vervangen, maar in sommige gevallen wordt het als aanvulling naast uw normale voeding geadviseerd. Om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen is het belangrijk om het voorschrift wat u hebt gekregen nauwkeurig op te volgen.

Waarom sondevoeding

U krijgt sondevoeding als u door bijvoorbeeld ziekte, een operatie, medicijnen of een behandeling niet of onvoldoende kunt eten. Door het gebruik van sondevoeding bent u in de meeste gevallen verzekerd van voldoende inname. Een goede voedingstoestand draagt bij aan uw conditie en weerstand.
Uw arts of dietist bepaalt hoe lang u sondevoeding moet gebruiken. Dit kan varieren van enkele weken tot een aantal maanden of zelfs levenslang, afhankelijk van uw situatie.
Bij het starten van de sondevoeding kan het zijn dat uw maagdarmkanaal daar even aan moet wennen. Eventuele klachten zijn echter meestal van voorbijgaande aard. Bij het veranderen van het soort/type sondevoeding moet u daar ook weer aan wennen. Verander dus alleen van sondevoeding als dat echt noodzakelijk is.
Stop of wijzig het gebruik van sondevoeding nooit zelfstandig. Als u eenmaal gewend bent aan uw sondevoeding, dan is het verstandig om deze voeding voort te zetten.
Ook in de thuissituatie en/of bij ontslag vanuit het ziekenhuis. Neem altijd contact op met uw dietist en/of behandelend arts bij een verandering.