Wat is er nodig voor sondevoeding?

Er zijn verschillende soorten voedingssondes.


Neussonde

De neussonde is een dun en soepel slangetje dat door de neus, via de keel in de slokdarm naar de maag of darmen wordt geschoven. Een sonde die van de neus naar de maag loopt, heet een neus-maagsonde. Als de sonde van de neus naar de darmen loop, heet het een neus-duodenumsonde (hierbij ligt de sonde in het begin van de dunne darm) of neus-jejunumsonde (hierbij ligt de sonde in het midden van de dunne darm).

 

PEG-sonde 

Een PEG-sonde is een sonde die direct via de buikwand in de maag gelegd wordt. De voeding wordt hierbij rechtstreeks in de maag gegeven. Het plaatsen van een PEG gebeurt met behulp van een endoscoop (een instrument waarmee een arts via een al dan niet flexibele buis in het lichaam kan kijken). Het gaatje dat gemaakt wordt heet een stoma . Door het stoma wordt een dun slangetje – de PEG – aangelegd. Omdat de PEG onder uw kleding zit, ziet niemand dat u een sonde draagt. De PEG wordt meestal geplaatst als sondevoeding voor langere tijd (>2-3 weken) nodig is.

Als de PEG-sonde aan vervanging toe is of wanneer u dit zelf wilt wordt vaak een G-tube of een button geplaatst via het bestaande fistel. Aan het uiteinde (in de maag) van de G-tube zit een ballonnetje gevuld met water. Zo blijft de G-tube op zijn plaats.

 

Toedieningssysteem

Het toedieningssysteem is een flexibele slang die de voeding (via de pomp) naar de sonde brengt.

 

Verlengset

De verlengset kan worden gebruikt om het toedieningssysteem te verlengen. Het verbindt de sonde met het toedieningssysteem.

 

Spuit

Een spuit wordt gebruikt om het toedieningssysteem te spoelen met water. De spuit kan ook worden gebruikt om medicatie via de medicatiepoort toe te dienen, voeding per bolus te geven of om maaginhoud op te zuigen ter controle van de pH waarde.

 

Rugzak

Er zijn verschillende tassen verkrijgbaar speciaal voor de sondevoeding en waar de pomp tevens gemakkelijk in past. Dit zijn comfortabele rugzakken voor een optimale bewegingsvrijheid.