Wat is sondevoeding?

Sondevoeding is een vloeibare voeding die via een flexibel slangetje, een sonde, in de maag of darm wordt toegediend. Het bevat alle voedingsstoffen die dagelijks nodig zijn, zoals koolhydraten, eiwitten, vetten, vitamines, mineralen en water. Sondevoeding kan de normale dagelijkse voeding geheel vervangen, maar het kan ook als aanvulling naast normale voeding worden gebruikt.


Waarom sondevoeding?

Sondevoeding wordt voorgeschreven bij bijvoorbeeld ziekte, een operatie, medicijnen of na een behandeling waardoor u niet of onvoldoende kunt eten. Door het gebruik van sondevoeding bent u verzekerd dat u alle voedingsstoffen binnenkrijgt die u dagelijks nodig heeft.

Een goede voedingstoestand draagt bij aan de conditie en weerstand. Sondevoeding wordt geadviseerd door uw arts of diëtist. Ook bepalen zij hoe lang sondevoeding nodig is. De duur kan variëren van enkele weken tot een aantal maanden of zelfs voor onbepaalde tijd.

Sondevoeding is in verschillende varianten beschikbaar en afgestemd op de individuele voedingsbehoefte: met extra calorieën voor extra energie, met een hoog eiwitgehalte voor onderhoud van spiermassa. En zelfs ziektespecifieke sondevoeding met specifieke voedingsstoffen voor bijvoorbeeld patiënten met doorligwonden of absorptieproblemen. Uw arts of diëtist weet welke variant voor u de meest geschikte voeding is.